KINHTO TREYLER

Το γραφείο της ΕΑΑΣ/Ν. Φλώρινας είναι ανοικτό Τετάρτη και Παρασκευή και ώρες από 10:30 πμ έως 12:30 μμ

ΜΠΑΡΑ ΘΕΜΑΤΩΝ

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018



ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΗΣ 12ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1949


Με τη συμπλήρωση 69 χρόνων από τη Μάχη της Φλώρινας την 12 Φεβρουαρίου 1949 , πραγματοποιήθηκε θρησκευτικό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ηρωικώς αγωνισθέντων και πεσόντων για την ελευθερία της Πατρίδος , από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, του Παραρτήματος Ν. Φλώρινας.                                                                            Το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας καθήλωσε τους παρευρισκόμενους η συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία της συνταξιούχου εκπαιδευτικού Ελένης Κοσμίδου – Σαββίδου με θέμα << Λόγια Ψυχής και Πόνου για τους πεσόντες της Μάχης της Φλώρινας , την 12η Φεβρουαρίου 1949  >>. Η ομιλήτρια θύμα και αυτή της αδελφοκτόνου περιόδου καθώς ο πατέρας της, υπερασπιζόμενος το χωριό Πολυπλάτανο, από την επίθεση των κομμουνιστών , τραυματίστηκε και τελικά υπέκυψε καθώς το όχημα που τον μετέφερε υπέστη και νέα επίθεση. Συγκίνησε τους ακροατές που την καταχειροκρότησαν. Η ομιλία της ήταν διάχυτη από τα συναισθήματα της τρυφερής της ηλικίας των 6 ετών, με τα βιώματα της περαιτέρω ζωής της και την αγάπη της για την πατρίδα .      
Την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου , μετά την δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου , εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο Φλώρινας , Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Φλωρίνης , Πρεσπών και Εορδαίας  κ.κ. Θεόκλητου. Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός του Αντγου ε.α κ. Βασίλειου Ροζή Προέδρου της Ε.Α.Α.Σ. , προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων . 
Οι εκδηλώσεις μνήμης έκλεισαν στην πλατειά της κοινότητας Πρώτης , με επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων . 














  












Την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου και πριν το ταξίδι της επιστροφής, οι εκδρομείς από την Αθήνα πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Ελληνικό Φυλάκιο Νίκης , του 1ου Συντάγματος Πεζικού.   










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου